Ερχονται και στην χώρα μας τα "ηλεκτρονικά βραχιόλια" παρακολούθσης πολιτών!



Σωφρονισμός με... «βραχιόλια»








 (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 13 Ιουνίου 2010 -Χρήστος Ζέρβας)

Τα «ηλεκτρονικά βραχιόλια» για κρατούμενους μπαίνουν και επίσημα πλέον στην ημερήσια διάταξη της σωφρονιστικής μας πολιτικής. Το αμφιλεγόμενο αυτό μέτρο διαρκούς επιτήρησης του κρατούμενου εκτός φυλακής, που ισχύει σε πολλές χώρες, συζητείται ως πρόταση στην ειδική επιτροπή για την αναθεώρηση του σωφρονιστικού κώδικα, που συστήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Τα άλλα εξίσου σημαντικά μέτρα που μελετά η επιτροπή, είναι η επιβολή κατ' οίκον περιορισμού σε ελαφροποινίτες (σε συνδυασμό πιθανότατα με το ηλεκτρονικό βραχιόλι) και η δημιουργία ειδικών χώρων μέσα στις φυλακές για την οικογενειακή επανένωση και συνεύρεση των κρατουμένων με τους οικείους τους. Παράλληλα προωθούνται η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ διευθυντών και συμβουλίων της φυλακής, η ανασυγκρότηση των αγροτικών φυλακών και η λειτουργία προγραμμάτων πρόληψης της υποτροπής σε κρατούμενους για σεξουαλικά εγκλήματα.
Η ειδική συσκευή

Το «ηλεκτρονικό βραχιόλι» είναι μια ειδική συσκευή που τοποθετείται κυρίως στο πόδι του κρατούμενου, ο οποίος παραμένει εκτός φυλακής. Είτε έχει τεθεί σε αυστηρό κατ' οίκον περιορισμό είτε του έχει απαγορευθεί η ελευθερία κίνησης σε ευρύτερο χώρο, το βραχιόλι ενεργοποιείται και εντοπίζει τη θέση του κρατούμενου κάθε φορά που αυτός παραβιάζει τα περιοριστικά μέτρα που του έχουν επιβληθεί.

Ο κρατούμενος, κυρίως για μικροαδικήματα, το φορά καθ' όλη τη διάρκεια της επιτήρησης. Ο πομπός του συνδέεται συνήθως με κάποιο δέκτη σε τηλεφωνική συσκευή. Ο έλεγχος γίνεται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή που ενεργοποείται κάθε φορά που κρατούμενος εξέρχεται από την ορισθείσα ακτίνα ασφαλείας. Η χωρίς άδεια παραβίαση του καθορισμένου χώρου θεωρείται απόδραση!

Η επιβολή του μέτρου απαιτεί προφανώς και τη συναίνεση του κρατούμενου, ο οποίος πρέπει να διαθέτει κατοικία και εισόδημα, αφού σε όλες τις χώρες επιβαρύνεται ο ίδιος, κατά ένα μέρος τουλάχιστον, για την αγορά της συσκευής (το κόστος της υπολογίζεται σε περίπου 1.500-1.700 ευρώ)!

Το μέτρο πρωτοεφαρμοσθηκε στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 αλλά έχει επεκταθεί και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Σερβία). Παραπέμπει συμβολικά ωστόσο στις παλαιές σιδερένιες μπάλες με τις οποίες έδεναν τους κατάδικους και συγκεντρώνει τα πυρά πολλών εγκληματολόγων, οι οποίοι θεωρούν ότι η πρακτική αυτή επιτείνει τη γενικευμένη ηλεκτρονική επιτήρηση του πληθυσμού και αυξάνει τελικά (αντί να μειώνει) τον αριθμό των καταδικασμένων ατόμων.

Την πρόθεσή του να φέρει το ηλεκτρονικό βραχιόλι στην Ελλάδα είχε εκφράσει από το 2008 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Σωτ. Χατζηγάκης. Δεν πρόλαβε όμως και η εξαγγελία έμεινε στη μέση.  
Εξέλιξη του βραχιολιού, η οποία εφαρμόζεται ήδη σε ΗΠΑ και Βρετανία, είναι η υποδόρια εγκατάσταση ειδικού μικροτσίπ στους κρατούμενους!


Θέλετε να δείτε πως  η "Νέα Εποχή"  "διαχειρίζεται" σήμερα την ...ελευθερία  των κρατουμένων  για να μάθετε πώς θα διαχειρίζετε  αύριο την ...ελευθερία όλων  μας;

Μερικές πληροφορίες για τα  "Συστήματα διαχείρισης της ελευθερίας των φυλακισμένων" (liberty management systems )

The following image shows a basic design concept for access tags to be assigned to every prisoner upon entrance to prison. The tag features a clip together clasp which once fastened is not possible to undo without a tool. Steel cable embedded in a rubber band could secure the band to the prisoner. Upon exit, the tags are cut off.

Tags can be applied to the wrist or ankle
The wrist tags allow;
  • Monitoring of a prisoners location
  • Locking and unlocking of their own cell
  • Access to be controlled to various areas
  • Know which prisoner is talking on the phone for conversation monitoring reasons
  • Allow prisoners to access internet or prison email
  • Allow prisoners to access information about them (Term length, access abilities, forecast, behavior record)
  • www.prisondesign.org/
     

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις